Savanyítás A-tól Z-ig

FerMentor Blog

Fermentált görögdinnyehéj

A (majdnem) nulla hulladékos megoldás

2018. július 11. - Király Ágnes

Nincsen nyár görögdinnye nélkül, ugye?

watermelon.jpg

Forrás: hairandbeautybc.com

Gyerekkorunkban csak felkaptuk a mosolygó szeleteket, ittuk és rágtuk, szívtuk és haraptuk a zsenge, piros csodát, míg a fülünktől a könyökünkig csorgott a mézédes nedű. Mikor kicsit nagyobbak lettünk, megtanultuk szépen, késsel vagy kanállal aprítani a dinnye húsát - ekkor már az volt a kunszt, ha a végén szinte már csak a zöldje maradt.

Falun töltöttem a gyerekkorom nyarainak nagy részét, ahol mindig volt apró lábasjószág a háznál: a tyúkudvarból mindig vidám zsongás hallatszott, ha a szárnyasok kicsipegethették a megmaradt dinnyebelet a zöld hajókból. Az ezután hátramaradt, pergamenszerű külső héj aztán a komposzton végezte - a történet körbeért.

Most, hogy a baromfiudvar elnéptelenedett és nyaraimnak nagyobb részét vagyok kénytelen a lakásban tölteni, a lehetőségeim a maximális hasznosításra látszólag beszűkültek. De csak látszólag! :)

Facebook-csoportunkban már hetek óta készülnek a finomabbnál finomabb fermentált dinnyehéj-csodák, így én is kedvet kaptam hozzá. Egy közepes méretű görögdinnye felének héjából néhány röpke perc alatt két 750 ml-es befőttes üvegnyi készült, hagyományos "kovászos uborka" ízesítéssel.

dinnyehej_2_1.jpg

Hozzávalók:

egy közepes méretű görögdinnye felének a héja

kapor

fokhagyma

liter tisztított vagy forralt, majd szobahőmérsékletűre visszahűtött víz

1 evőkanál só

hámozó

kés

2 db 750 ml-es befőttes üveg + jól záródó tető

dinnyehej_1.jpg

Elkészítés:

A dinnye sötét, kemény héját vékonyan vágjuk le, majd a zöld-piros húst daraboljuk tetszőleges méretűre. A tiszta befőttes üvegek aljára tegyünk ízlés szerint kaprot és fokhagymát, majd töltsük tele az üveget a dinnyehéj-darabokkal.

dinnyehej_3.jpg

Készítsük el a 2%-os felöntőlevet (brine-t): 1 evőkanál sót keverjünk el liter tisztított vagy forralt, majd szobahőmérsékletűre visszahűtött vízben. Ezt a levet öntsük rá a zöldségekre úgy, hogy azt legalább egy ujjnyi vastagon ellepje (a tető alatt maradjon még 1-2 cm hely a keletkező szén-dioxidnak). Jó szorosan zárjuk rá az üvegekre a tetőt, majd tegyük őket 20-22 °C-os, sötét helyre.

A keletkező gázokat minden nap óvatos szisszentéssel engedjük ki a fedő alól! Hőmérséklettől függően 3-5 nap alatt készre érnek, innentől fogyaszthatók, illetve a hűtőbe költöztethetők!

dinnyehej_4.jpg

Jó étvágyat hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fermentor.blog.hu/api/trackback/id/tr2414105901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.