Savanyítás A-tól Z-ig

FerMentor Blog

Amit a leszorítókról tudni érdemes

2018. június 19. - Király Ágnes

Fermentálás során nagyon fontos, hogy az üvegben lévő zöldségeket folyamatosan ellepje a sós lé. Erre azért van szükség, hogy a tejsavbaktériumok számára folyamatosan biztosítani tudjuk az anaerob környezetet, és hogy semmilyen felületen se telepedhessenek meg a nem kívánatos rothadást, penészedést okozó mikroorganizmusok. Éppen ezért sokszor elengedhetetlen a megfelelő nehezék használata.

basket-of-ferments.jpg

Forrás: Nourishing Days

Külföldön virágzik a fermentálás anyagi kultúrája is: számtalan üvegből vagy kerámiából készült korongot, egyben behelyezhető vagy kettévehető lapocskát, sőt egyenesen belső nehezékkel és külső szeleppel ellátott savanyítóedényeket lehet kapni. Itthon egyelőre még viszonylag szegényes a kínálat ilyen téren, szerencsére egyszerű trükkökkel saját magunk is megoldhatjuk a problémát.

  AMIT LEHETŐLEG KERÜLJ EL:

- töltött, önzáró műanyag zacskó

A tejsavas erjedés során az oldat egyre savasabb kémhatásúvá válik, amelynek hatására bizonyos műanyagfajtákból káros vegyületek oldódhatnak ki - ennek később, a tárolás során is nagy jelentősége van! Használj mindig inkább üvegedényt.

- találomra gyűjtögetett kavicsok a kertből, folyó- vagy tengerpartról

Még akkor sem ajánlott, ha gondosan kifőzzük, csírátlanítjuk őket - vannak ugyanis olyan geológiai képződmények, amelyek ugyancsak oldhatóak. Ha nem vagy geológus, nem érdemes kockáztatni.

- random tárgyak az otthonodból

Bár nagy lehet a kísértés, felejts el minden ilyesmit! Főleg, ha fémből vannak, pláne ha esetleg fennáll a veszélye annak, hogy ólmot is tartalmaznak.

- bármilyen egyéb ipari feldolgozásból származó faeszköz (fehérített hurkapálcika, ragasztott lapok, stb.)

- mázas vagy festett kerámia (de legalább az ólomtartalmú mázakat kerüld el!)

  AMIT BÁTRAN HASZNÁLHATSZ:

- üvegkorong, pattintós üvegtető (szilikoncsík nélkül) vagy egy másik, kisebb befőttesüveg vagy pohár, vízzel töltve
- máz nélküli kerámia leszorító
- növények, például:

- káposztatorzsa, káposztalevél
- almakarika
- vajretek/tarlórépa karika
- sárgarépa hasábok
- zellerszár

A hagyományos hordós káposzta készítésekor jellemzően fa leszorító korongokat vagy tányérokat használunk. Befőttes üvegnyi méretben ez kevésbé kivitelezhető, de azért akár meg is oldható. Fa leszorítók alkalmazásakor legyünk körültekintőek: kerüljük a gyantás, illatos faanyagokat, és a penészedést megelőzendő időről időre főzzük ki a lapkánkat.

Gazdaboltokban lehet kapni csillagos savanyúságleszorítót - ha gondoljátok, a műanyagokra vonatkozóakat szem előtt tartva és az alapanyagot ellenőrizve akár ilyeneket is használhattok, ha nagyon muszáj.

_vyr_4413savanyusag-leszorito.jpg

Forrás: www.buzapiacter.hu

+1 ötlet arra az esetre, ha a leszorító kilóg az üvegből: mivel a növényi nehezékek (nagyobb szelet zöldség vagy gyümölcs) ugyanúgy felúsznak a víz felszínére, ezért én azokat is inkább lenyomatom egy kisebb befőttes üveggel vagy üvegpohárral. Utána az egész "kompozícióra" felülről ráhúzok egy műanyag zacskót, és befőttes gumival rögzítem, így biztosítva a légmentes lezárást.

Elárulok egy titkot: már dolgozunk azon, hogy itthon is profi nehezékekhez juthassatok. :)

20776520_1586099114774388_6277150825325786976_o.jpg

Forrás, további olvasnivaló: https://www.farmcurious.com/blogs/farmcurious/58156485-diy-fermenting-weights

A bejegyzés trackback címe:

https://fermentor.blog.hu/api/trackback/id/tr9014057732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.