Savanyítás A-tól Z-ig

FerMentor Blog

Savanyú lecsó

2018. június 27. - Király Ágnes

Ha már a nyári slágereknél tartottunk, bizony nem mehetünk el szó nélkül a lecsó, mégpedig a savanyú lecsó mellett sem.

imag1376.jpg

Már megint mi van?!...

Nyugi, nem hibbantam meg teljesen. Sajátos jelenség - remélem, hogy Ti is tapasztalni fogjátok -, hogy ha az ember elkezd fermentálni, akkor előbb-utóbb (de inkább előbb) az égvilágon minden ételében meglátja a lehetőséget a savanyításra. Így volt ez nálam a lecsó esetében is: a paradicsom, a paprika, a hagyma külön-külön isteniek, összefőzve isteniek - hát miért ne működnének együtt sós lében összezárva?

Na de még hogy működnek!... Savanyúságként ropogtathatod, összeturmixolhatod levesnek, mártásalapnak vagy mártogatósnak, tovább fűszerezheted, szószt készíthetsz belőle - a lehetőségek száma most is a végtelenhez közelít.

Én most 1:1:1 arányban használtam az alapanyagokat és egyáltalán nem fűszereztem a keveréket. Nyugodtan kipróbálhatjátok több paradicsommal, cukkinivel, zöldfűszerekkel is - mint ahogy egy normál lecsót készítenétek. Kolbászt, tojást és tejfölt azért ne tegyetek bele. ;)

imag1319.jpg

Hozzávalók (egy 750 ml-es befőttes üveghez):

2 kis/közepes fej vöröshagyma

2 közepes paradicsom

2+1 kis/közepes lecsópaprika

fél liter tisztított vagy forralt, majd szobahőmérsékletűre visszahűtött víz

fél evőkanál só

savanyulecso_osszetevok.jpg

Elkészítés:

A zöldségeket 1 paprika kivételével cikkekre vágtam, majd egy tálban összekevertem. Rászórtam fél evőkanál sót, majd állni hagytam, hogy az ízeik összeérjenek és levet eresszenek. A keveréket belekanalaztam egy befőttes üvegbe, lenyomkodtam, felöntöttem vízzel és a maradék, félbe vágott paprikával leszorítottam. A leszorító fölé is öntöttem még egy kis vizet, majd rázártam az üvegre a tetőt.

A pulton 4-5 napig érleltem, majd ízpróba után a hűtőbe költöztettem.

imag1325.jpg

imag1327.jpg

imag1328.jpg

imag1329.jpg

Jó étvágyat, jó kísérletezést!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fermentor.blog.hu/api/trackback/id/tr414077557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.