Savanyítás A-tól Z-ig

FerMentor Blog

Fermentált citromos-gyömbéres cukkini

2018. július 31. - Király Ágnes

Ha egy igazán hűsítő nyári finomságra vágysz, ezt ki ne hagyd! :)

citromoscukkini_1.jpg

Hozzávalók:

egy nagyobbacska (750 ml vagy nagyobb) befőttes üveg
1 db közepes/nagy méretű cukkini (nem baj, ha már magvas)
fél bio citrom
3-4 cm-nyi, vagy ízlés szerint több/kevesebb friss gyömbér
2%-os felöntőlé (1 liter vízhez 1 evőkanál só, ehhez a mennyiséghez összesen 4-5 dl-re lesz szükségünk, de jó, ha van több)

Elkészítés:

A cukkinit mosd meg jó alaposan, vágd maximum 1 cm-es karikákra, majd a karikákat kettő kivételével vágd kisebb csíkokra, hogy gusztusos hasábokat kapj. A megmaradt karikákat vágd félbe - ezek lesznek majd a leszorítók.

A citromot alaposan mosd meg, majd a felét hámozd meg. A gerezdeket vágd kisebb darabokra, a héjból pedig egy éles késsel vágj apró csíkokat (figyelj rá, hogy a fehér rész véletlenül se kerüljön bele!).

A gyömbért hámozd meg, majd vágd kisebb darabokra, vagy reszeld le.

Az előkészített zöldségeket keverd össze és töltsd a kiválasztott befőttes üvegbe, egészen annak válláig (nem szükséges erősen lenyomkodni, nehogy a hasábok összetörjenek). A tetejére tedd rá a félbevágott cukkinikarikákat úgy, hogy a széleket beszorítod az üveg válla alá (de nyugodtan használhatsz más leszorítót is).

Töltsd fel az üveget a 2%-os sóoldattal, a kupak alatt 0,5-1 cm-nyi üres hely maradjon. Zárjd szorosan a tetőt a befőttes üvegre, és állítsd közvetlen napfénytől védett, közepesen meleg helyre. Hagyd itt 3-5, a keletkező gázokat a tető óvatos meglazításával naponta 1x engedd ki az üvegből.

Ilyenkor ha a fedő mellett beleszimatolsz a levegőbe, az első napokban erős citromillatot kell érezned. Ahogy azonban beindul a tejsavas erjedés, az illat karaktere megváltozik - ebből, és az intenzív buborékozásból tudni fogod, hogy a folyamat beindult.

Ha az illat (vagy ha akarod, a kóstolás) alapján késznek nyilvánítottad a savanyúságot, lezárva tedd a hűtőbe. Itt további heteket, sőt, akár hónapokat is kibír (nálunk ennél jóval hamarabb el szokott fogyni).

Minden alkatrésze (a cukkini, a citrom és a gyömbér is) bátran fogyasztható. Kiválóan illik halételekhez (különösen füstölt lazachoz), mediterrán pástétomokhoz, de felhasználható levesek savanyítására vagy krémleves készítésére is. A leve jól behűtve csodás frissítő, 1-1 evőkanállal nyugodtan használhatod gyümölcsös fermentált italok startereként is.

citromoscukkini_2.jpg

Jó étvágyat hozzá! :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fermentor.blog.hu/api/trackback/id/tr4814138309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.