Savanyítás A-tól Z-ig

FerMentor Blog

Görögszénás-mustármagos fermentált uborka

2018. augusztus 16. - Király Ágnes

Bár a kapros-fokhagymás uborka ízvilága számomra megunhatatlan, néha azért nem árt valami újat is kipróbálni.

Nemrég egy fórumon olvastam, hogy a hagyományos, ecetes savanyú uborkát egy kis görögszénával szuperül fel lehet dobni. Egyébként is sokszor használjuk itthon ennek a csodanövénynek a levelét és a magját, úgyhogy gondoltam egyet, és társítottam még néhány érdekes ízzel.

Az eredmény egy meglepően üdítő, hűsítően fűszeres finomság lett.

gorogszenas_uborka_1.jpg

Hozzávalók (kb. 2 literes üveghez):

kb. 1 kg fürtös uborka*
2 ek görögszénamag (más néven lepkeszegmag)
2 ek sárga mustármag
5-6 nagyobbacska babérlevél
1 ek szárított kaporlevél vagy egy csokor friss kapor
1 ek kapormag
6-8 gerezd friss fokhagyma
0,5 ek édesköménymag
0,5 ek koriandermag
0,5 ek szárított izsóp
1 nagyobb szőlőlevél (kihagyható)
2%-os sóoldat (1 liter forralt, majd visszahűtött vízhez 1 csapott evőkanál só)

* A végleges mennyiség függ az uborka alakjától is: én most az idei utolsó adag (szárazságban termett), aprócska és girbe-gurba uborkáinkat dolgoztam fel. Ezeket gerezdekre vágtam, így kicsivel több fért belőlük az üvegbe, mint ha egészben hagytam volna őket, vagy ha normál méretűeket használok. Amint a fotón is látható, ebbe az üvegbe egy kis maradék görögdinnyehéj is került - a két alapanyag nagyon jól kombinálható.

Elkészítés:

1. A szőlőlevelet és az uborkákat alaposan mosd meg, az utóbbi szúrós szőreit kefével távolítsd el.

2. Ha szükséges, vágd őket hasábokra, de ha elég egyenesek, akkor két végéről keresztben (egymásra merőlegesen) vágj be minden uborkát anélkül, hogy félbevágnád! 

3. Tedd az üveg aljára a szárított és friss fűszereket, a szőlőlevelet lapítsd az üvegre.

4. Helyezd szorosan az üveg falához az uborkákat, majd töltsd fel kisebb darabokkal a réseket, amennyire csak lehet! Ha még fér, leszorító gyanánt tegyél egy-egy fél uborkát az üveg tetejére úgy, hogy a válla alá bepréseled őket.

5. Öntsd fel az üveget 2%-os sóoldattal. Figyelj rá, hogy a lé az uborkákat teljesen ellepje, legalább egy ujjnyira!

6. Zárd rá az üvegre a tetőt, majd egy mélyebb tányérba állítva helyezd nem túl meleg (20-22, de max. 25 °C-os), fénytől védett helyre és hagyd érni 2-3 napig. Fontos! Nem szabad tűző napra tenni!

7. Minden nap nyisd meg egy kicsit az üveg tetejét, hogy a keletkező gázok távozhassanak! Ellenőrizd a levet: ha az uborkák kilógnak, pótold a brine-t! Ha nagyon meleg van, előfordulhat, hogy a lé kifut az üvegből, illetve erősen buborékozni/habzani kezd. Ettől nem kell megijedni, de ha fehér hártya képződne a lé tetején, azt tiszta kanállal kanalazd le, majd újfent pótold a hiányzó levet!

8. Kb. a harmadik naptól kóstolgasd a levét: ha már ízlik, zárd vissza a tetőt az üvegre, és tedd hideg helyre (a legjobb, ha egyenesen a hűtőbe költözteted)! Ha hűvősebb van, lehet, hogy csak a 4-5. napra lesz készen. Semmi gond, ez egy ilyen műfaj! ;)

+1 tipp, ha télire szeretnéd eltenni (de ezzel csak akkor kísérletezz, ha van bombabiztosan záródó üveged és hűvös kamrád/pincéd, állandó, kb. 18 °C-os hőmérséklettel!):

Ha a megfelelő körülményeket biztosítani tudod, akkor az 5. pont után zárd le jó szorosan az üveget, tedd egy tálcán a végleges helyére, majd fordítsd a savanyúságot a feje tetejére! Néhány napig, esetleg egy hétig hagyd az üveget így, majd ha továbbra is száraz maradt, fordítsd vissza a talpára. Több dolgod nem lesz vele.

Ne ijedj meg, ha egy idő után az uborka leve zavaros lesz - ez normális. Fogyasztáskor viszont óvatosan nyisd majd ki az üveget, ugyanis az erjedés közben termelődő gázok miatt odabent túlnyomás uralkodik majd.

Nem kell elkeseredni akkor sem, ha az üveged eresztene: ez esetben ahogy észleled a szivárgást, azonnal ugorj vissza a 7. pontra! Érés után hűtőben tartva hetekig-hónapokig fogyasztható marad. :)

Jó étvágyat hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fermentor.blog.hu/api/trackback/id/tr2014184623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.