Savanyítás A-tól Z-ig

FerMentor Blog

Fermentált paradicsomos kelkáposzta

2018. november 15. - Király Ágnes

Biztos vagyok benne, hogy a most következő kombinációt főzelék formában mindenki ismeri - de abban is biztos vagyok, hogy ha savanyúságként megkóstoljátok, függővé váltok majd az ízétől!

Hozzávalók egy 1 literes befőttes üveghez:

40 dkg friss kelkáposzta, csíkokra vágva vagy nagyobb darabokra tépkedve (néhány torzsadarabot hagyjunk meg leszorítónak)
40 dkg friss, érett paradicsom, cikkekre vágva*
16 g só (fél evőkanálnál egy kicsivel több)
4 gerezd fokhagyma, szeletelve
1 teáskanál őrölt köménymag

*Készíthető zöld paradicsommal is, de úgy egy egészen más jellegű savanyúságot kapunk végeredményül. Kísérletezzetek bátran!

paradicsomos_kelkaposzta_inditas_logo.jpg

Elkészítés:

A zöldségeket, a fűszereket és a sót egy nagy tálba tesszük, és kézzel alaposan összedolgozzuk. Addig nyomkodjuk és masszírozzuk, amíg a paradicsom és a káposzta bőséges levet nem ereszt.

Ekkor a keveréket egy nagyobb befőttes üvegbe tesszük, alaposan lenyomkodjuk, leszorítjuk és a saját levével feltöltjük (a tető alatt hagyjunk 1,5-2 cm-nyi üres helyet). Figyeljünk rá, hogy a lé minden zöldségdarabot ellepjen, ha szükséges, töltsünk rá egy kevés forralt, majd szobahőmérsékletűre visszahűtött vizet is!

Az üvegre szorosan zárjuk rá a tetejét, majd állítsuk egy tálcára vagy mélyebb tálba, és tegyük 18-22°C-os, közvetlen napfénytől védett helyre.

Érlelés:

Ha ropogós savanyúságot szeretnénk készíteni, akkor a következő 5-10 napban minden nap lazítsuk meg a befőttes üveg tetejét, hogy az erjedés során keletkező gázok távozhassanak. Amikor a napi üvegnyitáskor már kellemesen savanyú illatot érzünk, kóstoljuk meg készülő savanyúságunk levét! Ahogy a lé elérte a kívánt savanyúságot, zárjuk vissza az üveg tetejét, és költöztessük a hűtőszekrénybe!

Ha igazán mély ízeket szeretnénk elérni, akkor viszont az első lezárás után legközelebb csak akkor nyissuk ki az üvegünket, amikor már fogyasztani szeretnénk a savanyúságot! Az érés első pár napjában a befőttes üveg teteje alól némi lé kiszökhet - ettől ne ijedjünk meg! Amint ez az intenzívebb erjedési szakasz lezárul, az üveget tegyük sötét, hűvös helyre (kamrapolcra vagy spájzba), és nyugodtan felejtkezzünk el róla hetekre, hónapokra!

paradicsomos_kelkaposzta_kesz_logo.jpg

Ez az adag több mint két hónapig érett, a zöldségek szinte elolvadnak a szájban, miközben intenzív, savanyú és fokhagymás ízbombák robbannak a nyelvünkön.

Felbontás után hűtőben tartandó!

Jó étvágyat hozzá! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://fermentor.blog.hu/api/trackback/id/tr4914374269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.