Savanyítás A-tól Z-ig

FerMentor Blog

Snidlinges-kapros savanyú káposzta

2018. november 19. - Király Ágnes

Ha már unod a klasszikus savanyú káposztát, akkor készítsd el ezt a pofonegyszerű, zöld verziót!kapros_kaposzta_kozeli_logo.jpg

Hozzávalók egy 720 ml-es befőttes üveghez:

kb. 500 g káposzta (lehet fejes-, vagy kelkáposzta, sőt kínai kel is), csíkokra vágva vagy gyalulva
1 csokor friss snidling vagy 2 tk snidlingpor
1 csokor friss kapor vagy 2 tk szárított kaporlevél
4-5 gerezd fokhagyma, szeletelve
1/2 ek só

Egyéb fűszerkombináció, amivel megbolondíthatod:
0,5 tk fehérbors + 0,5 tk köménymag, vagy
1 tk borsikafű + 1 tk turbolya

kapros_kaposzta_logo.jpg

Elkészítés:

A felszeletelt/legyalult káposztát egy nagy tálban összekeverjük a fűszerekkel és a sóval, majd kézzel alaposan összedolgozzuk. Addig nyomkodjuk és masszírozzuk, amíg a káposzta bőséges levet nem ereszt.

Ekkor a keveréket egy nagyobb befőttes üvegbe tesszük, alaposan lenyomkodjuk, leszorítjuk és a saját levével feltöltjük (a tető alatt hagyjunk 1,5-2 cm-nyi üres helyet). Figyeljünk rá, hogy a lé minden zöldségdarabot ellepjen, ha szükséges, töltsünk rá egy kevés forralt, majd szobahőmérsékletűre visszahűtött vizet is!

Az üvegre szorosan zárjuk rá a tetejét, majd állítsuk egy tálcára vagy mélyebb tálba, és tegyük 18-22°C-os, közvetlen napfénytől védett helyre.

kapros_kaposzta_uveg_logo.jpg

Érlelés:

Ha ropogós savanyúságot szeretnénk készíteni, akkor a következő 5-10 napban minden nap lazítsuk meg a befőttes üveg tetejét, hogy az erjedés során keletkező gázok távozhassanak. Amikor a napi üvegnyitáskor már kellemesen savanyú illatot érzünk, kóstoljuk meg készülő savanyúságunk levét! Ahogy a lé elérte a kívánt ízt, zárjuk vissza az üveg tetejét, és költöztessük a hűtőszekrénybe!

Ha igazán mély ízeket szeretnénk elérni, akkor viszont az első lezárás után legközelebb csak akkor nyissuk ki az üvegünket, amikor már fogyasztani szeretnénk a savanyúságot! Az érés első pár napjában a befőttes üveg teteje alól némi lé kiszökhet - ettől ne ijedjünk meg! Amint ez az intenzívebb erjedési szakasz lezárul, az üveget tegyük sötét, hűvös helyre (kamrapolcra vagy spájzba), és nyugodtan felejtkezzünk el róla hetekre, hónapokra!

Jó étvágyat hozzá! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://fermentor.blog.hu/api/trackback/id/tr7414381006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.