Savanyítás A-tól Z-ig

FerMentor Blog

Ízletes immunbomba: csipkebogyós-gyömbéres savanyú lilakáposzta

2018. november 22. - Király Ágnes

Az egyik leggyönyörűbb színű káposztafélénk egyben - igen méltatlanul - az egyik legmellőzöttebb konyhai alapanyagunk is. Mi magyarok, párolt köreten kívül nem sok mindent készítünk belőle, pedig szinte bármire alkalmas, amire a fehér változatát is használjuk. Csodás színű krémleves-alapanyag, rakott és töltött változatainak ezerféle változata lehet - és nem utolsósorban elképesztő ízű, szuperegészséges savanyúságokat is készíthetünk belőle.

Elsőként egy nagyon egyszerű téli vitaminbombát: csipkebogyóval és gyömbérrel savanyított lilakáposzta-receptet hoztam.

lilakaposzta_felvagas_logo.jpg

Hozzávalók egy 1,5 literes üveghez:

1 kg lilakáposzta, csíkokra vágva vagy gyalulva (előtte a torzsájára merőlegesen vágjunk az aljából két szép, kerek szeletet leszorítónak)
kb. 5 cm-nyi friss gyömbér, reszelve
1 maréknyi friss csipkebogyó/csipkehús (ha szárítottat használunk, először áztassuk be!)
1 csapott evőkanál só

lilakaposzta_uvegbe_logo.jpg

Elkészítés:

A felszeletelt/legyalult káposztát egy nagy tálban összekeverjük a reszelt gyömbérrel és a sóval, majd kézzel alaposan összedolgozzuk. Addig nyomkodjuk és masszírozzuk, amíg a káposzta bőséges levet nem ereszt (ha nagyon megfogja a kezünket a káposzta festékanyaga, citromlével el tudjuk halványítani).

Egy 1,5 literes befőttes üveg aljára szórjunk egy nagy maréknyi friss vagy előre beáztatott, szárított csipkebogyót, majd tegyük rá az egyik leszorítót, amit a káposzta aljáról vágtunk. Alaposan nyomkodjuk le, hogy ne nagyon maradjon levegő a káposztaszelet alatt, majd töltsük meg az üveget a besózott gyömbéres lilakáposztával. Alaposan nyomkodjuk le, a szálakat a második káposztakoronggal szorítsuk az üveg válla alá, majd a saját levével töltsük fel (a tető alatt hagyjunk 1,5-2 cm-nyi üres helyet). Figyeljünk rá, hogy a lé minden zöldségdarabot ellepjen, ha szükséges, töltsünk rá egy kevés forralt, majd szobahőmérsékletűre visszahűtött vizet is!

Az üvegre szorosan zárjuk rá a tetejét, majd állítsuk egy tálcára vagy mélyebb tálba, és tegyük 18-22°C-os, közvetlen napfénytől védett helyre.

lilakaposzta_uvegben_logo.jpg

Érlelés:

Ha ropogós savanyúságot szeretnénk készíteni, akkor a következő 5-10 napban minden nap lazítsuk meg a befőttes üveg tetejét, hogy az erjedés során keletkező gázok távozhassanak. Amikor a napi üvegnyitáskor már kellemesen savanyú illatot érzünk, kóstoljuk meg készülő savanyúságunk levét! Ahogy a lé elérte a kívánt ízt, zárjuk vissza az üveg tetejét, és költöztessük a hűtőszekrénybe!

Ha igazán mély ízeket szeretnénk elérni, akkor viszont az első lezárás után legközelebb csak akkor nyissuk ki az üvegünket, amikor már fogyasztani szeretnénk a savanyúságot! Az érés első pár napjában a befőttes üveg teteje alól némi lé kiszökhet - ettől ne ijedjünk meg! Amint ez az intenzívebb erjedési szakasz lezárul, az üveget tegyük sötét, hűvös helyre (kamrapolcra vagy spájzba), és nyugodtan felejtkezzünk el róla hetekre, hónapokra!

lilakaposzta_gyomber_csipke_logo.jpg

És hogy miért is olyan egészséges ez a keverék?

A gyömbér és a csipkebogyó rengeteg áldásos hatása közismert - ám azt már valószínűleg jóval kevesebben tudják, hogy ugyanez a lilakáposztára is fokozottan igaz!

Lilakáposzta:

1. Valódi vitaminbomba: magas az A-, K-, B- és C-vitamin tartalma (ez utóbbiból akár 6-8-szor többet tartalmaz, mint a fehér káposzta!), továbbá jelentős mennyiségű ásványi anyagot (kálium, kalcium, foszfor, vas, jód, kén) és fehérjét is tartalmaz.

2. Színét a flavonoidok csoportjába tartozó antocianinok adják (ebből 36 félét tartalmaz), melyek antioxidáns hatásúak, meggátolják a vérrögök képződését, ezáltal csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések és az agyvérzés kockázatát. A fermentálás során a lilakáposztában található antocianinok kémiailag feltárulnak, így könnyebben felszívódnak az emésztőrendszerből.

3. Mint minden káposztaféle, glukozinolát-tartalmának köszönhetően csökkenti a különféle rákos megbetegedések kockázatát, erősíti az immunrendszert, részt vesz a sejtek védelmében és regenerációjában (antioxidáns), segít a máj méregtelenítésében és enyhíti az ízületi fájdalmakat is.

Forrás, további hasznos információk:
https://www.hazipatika.com/eletmod/tudomanyos_erdekessegek/cikkek/voros_kaposzta_minel_tobb_annal_jobb/20080331132534
http://filantropikum.com/a-kaposzta-jotekony-hatasai/
https://wellnesscafe.hu/dieta/2018-05/fogyaszt-vitalizal-ved-a-raktol-a-voroskaposzta/
https://www.researchgate.net/publication/263760562_Anthocyanin-rich_sweet_potato_lacto-pickle_Production_nutritional_and_proximate_composition

Gyömbér:

"Néhány a jótékony hatásai közül: a gyömbér fokozza az étvágyat és segíti az emésztést, csillapítja a gyomor- és bélpanaszokat. Élénkít, javítja a vérkeringést, csökkenti a vérnyomást és a vér koleszterinszintjét. A hagyományos kínai orvoslás szerint melegítő hatású, sőt, a tűz gerjesztésében is segít: a nemi vágy és a szexuális teljesítőképesség fokozására is ajánlják. A vérkeringést élénkítő hatásának köszönhetően a koncentrálóképességre is jótékonyan hat: gépkocsivezetők, vizsgázók kipróbálhatják ezt a tulajdonságát is. 

Antioxidáns hatású, erősíti az immunrendszert, megfázás, légúti fertőzések idején hozzájárul a kórokozók legyőzéséhez, gyulladáscsökkentő. Azok a kismamák, akik a reggeli rosszullétekkel küzdenek, sőt, a kemoterápia mellékhatásaitól szenvedő daganatos betegek is alkalmazhatják az émelygés, hányinger elmulasztására." - 
https://www.hazipatika.com/eletmod/termeszetes_gyogymodok/cikkek/gyomber_erdemes_naponta_fogyasztani/20160114131628

Lásd még:
http://xn--gymbr-esa2g.hu/
http://xn--gymbr-esa2g.hu/a-gyoember-es-az-immunrendszer

Csipkebogyó:

"A csipkebogyó jótékony hatásai: gyenge vizelethajtó (vesekő, vesehomok kezelésére), meghűléses betegségek megelőzésére, illetve kezelésére, immunerősítő és roboráló hatású, serkenti a mellékvesék és a máj működését, külsőleg sebek, fertőzések kezelésére, vérzéscsillapító, emésztésjavító, köhögéscsillapító, csökkenti az ízületi gyulladás tüneteit, sejtöregedés gátló (kozmetikumokban)." - http://www.aktivpihenes.hu/fooldal/a_csipkebogyo_jotekony_hatasai

Lásd még: https://gyorgytea.hu/gyorgyteak/egyedi-teak/csipkerozsa-rosa-canina

 

Jó étvágyat, jó egészséget hozzá! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://fermentor.blog.hu/api/trackback/id/tr314387258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.