Savanyítás A-tól Z-ig

FerMentor Blog

Fermentált citromos-gyömbéres cukkini

2018. július 31. - Király Ágnes

Ha egy igazán hűsítő nyári finomságra vágysz, ezt ki ne hagyd! :) Hozzávalók: egy nagyobbacska (750 ml vagy nagyobb) befőttes üveg1 db közepes/nagy méretű cukkini (nem baj, ha már magvas)fél bio citrom3-4 cm-nyi, vagy ízlés szerint több/kevesebb friss gyömbér2%-os felöntőlé (1 liter vízhez 1…

Tovább

Fermentált napraforgó-dió "sajt" (nyers)

Régóta foglalkoztat a növényi sajtkészítés és az így előhozható ízek frenetikus kavalkádja, ám a kis konyhám szűkös adottságai miatt eddig még nem akaródzott bonyolultabb receptekhez hozzálátnom. Aztán a minap a párom egy nagy adag gyönyörű dióval állított haza a piacról - rajtam pedig eluralkodott…

Tovább

Házi probiotikum kutyáknak

A laktofermentált zöldségek szerepe négylábú barátaink (nyers) étrendjében

Ha azt mondom valakinek, hogy rendszeresen készítek savanyúságot a kutyáimnak, akkor borítékolható, hogy 10-ből 8 embernek felszalad a szemöldöke, miközben azt gondolja rólam, hogy nem vagyok normális. :) Vannak olyanok is, akik válaszul boldogan újságolják majd, hogy az ő kedvencük egyenesen…

Tovább

Fermentált görögdinnyehéj

A (majdnem) nulla hulladékos megoldás

Nincsen nyár görögdinnye nélkül, ugye? Forrás: hairandbeautybc.com Gyerekkorunkban csak felkaptuk a mosolygó szeleteket, ittuk és rágtuk, szívtuk és haraptuk a zsenge, piros csodát, míg a fülünktől a könyökünkig csorgott a mézédes nedű. Mikor kicsit nagyobbak lettünk, megtanultuk szépen, késsel…

Tovább

Ami elromolhat, az el is romlik: kidobjam vagy ne?

10+1 furcsa dolog, ami a fermentált zöldségeddel történhet

Aki a nyári melegben kezd ismerkedni a fermentálás művészetével, az igen könnyen aggasztó történésekkel találkozhat az üvegeiben. A jelenségek egy részéről hamar kiderül, hogy nem hibáról van szó, mindössze a fermentáció természetes velejárójával találkoztunk (pl. intenzív buborékozás, zavaros lé).…

Tovább

Miért nem sikerül? - Fitoncidok és más erjedéslassítók

Jó tudni, hogy egyes zöldségek és fűszerek a bennük található fitoncidok antibakteriális hatása miatt lassíthatják az erjedési folyamatot. Ezeket a növényeket nem csupán ízesítésre, de a sóoldat töménysége mellett a fermentáció további szabályozására is használhatjuk. Ne lepődjünk meg, hogy ha…

Tovább