Biztos vagyok benne, hogy a most következő kombinációt főzelék formában mindenki ismeri - de abban is biztos vagyok, hogy ha savanyúságként megkóstoljátok, függővé váltok majd az ízétől!
Hozzávalók egy 1 literes befőttes üveghez:
40 dkg friss kelkáposzta, csíkokra vágva vagy nagyobb darabokra tépkedve (néhány torzsadarabot hagyjunk meg leszorítónak)
40 dkg friss, érett paradicsom, cikkekre vágva*
16 g só (fél evőkanálnál egy kicsivel több)
4 gerezd fokhagyma, szeletelve
1 teáskanál őrölt köménymag
*Készíthető zöld paradicsommal is, de úgy egy egészen más jellegű savanyúságot kapunk végeredményül. Kísérletezzetek bátran!
Elkészítés:
A zöldségeket, a fűszereket és a sót egy nagy tálba tesszük, és kézzel alaposan összedolgozzuk. Addig nyomkodjuk és masszírozzuk, amíg a paradicsom és a káposzta bőséges levet nem ereszt.
Ekkor a keveréket egy nagyobb befőttes üvegbe tesszük, alaposan lenyomkodjuk, leszorítjuk és a saját levével feltöltjük (a tető alatt hagyjunk 1,5-2 cm-nyi üres helyet). Figyeljünk rá, hogy a lé minden zöldségdarabot ellepjen, ha szükséges, töltsünk rá egy kevés forralt, majd szobahőmérsékletűre visszahűtött vizet is!
Az üvegre szorosan zárjuk rá a tetejét, majd állítsuk egy tálcára vagy mélyebb tálba, és tegyük 18-22°C-os, közvetlen napfénytől védett helyre.
Érlelés:
Az érés első pár napjában a befőttes üveg teteje alól némi lé ugyan kiszökhet, de ettől ne ijedj meg! Amint ez az intenzívebb erjedési szakasz lezárul, az savanyúságot fel is bonthatod. Ha később fogyasztanád, tedd sötét, hűvösebb helyre (kamrapolcra vagy spájzba), és nyugodtan felejtkezz el róla akár hónapokra is!
Ez az adag több mint két hónapig érett, a zöldségek szinte elolvadnak a szájban, miközben intenzív, savanyú és fokhagymás ízbombák robbannak a nyelvünkön.
Felbontás után hűtőben tartandó!
Jó étvágyat hozzá! :)