FerMentor Blog

FerMentor Blog

Mediterrán savanyú karfiol két változatban (fermentált)

2018. november 18. - Király Ágnes

Ha létezik olyan növénycsalád, melynek minden tagjából csak szuperlatívuszokkal jellemezhető fermentált savanyúságok születnek, hát akkor az kétségkívül a káposztafélék családja.

Most mutatok két olyan receptet, amellyel a ropogós karfiolrózsák tovább bolondíthatóak. :)

mediterran_karfiol_logo.jpg

Mediterrán karfiol 1.

Hozzávalók egy 720 ml-es befőttes üveghez:

35 dkg karfiol (egy közepes fej fele), rózsáira szedve
2 db babérlevél
1 teáskanálnyi szárított kakukkfű
1 teáskanálnyi szárított oregano
1 teáskanálnyi szárított bazsalikom
1 teáskanálnyi rózsabors
2 gerezd fokhagyma, szeletelve
3-4 gerezd citrom

2%-os sóoldat (1 liter forralt, majd szobahőmérsékletűre visszahűtött vízhez 1 csapott evőkanál sót keverünk)

Elkészítés:

A babérleveleket tegyük a befőttes üveg aljára, majd a karfiolrózsákat és az apró fűszereket rétegesen tömködjük az üvegbe, a legfelső darabokat beszorítva annak válla alá. Ezután töltsük fel az üveget 2%-os sóoldattal úgy, hogy a lé a zöldségeket teljesen ellepje, de a kupak alatt még maradjon kb. 1,5 cm-nyi hely.

Az üvegre szorosan zárjuk rá a tetejét, majd állítsuk egy tálcára vagy mélyebb tálba, és tegyük 18-22°C-os, közvetlen napfénytől védett helyre.

Mediterrán karfiol 2.

Hozzávalók egy 720 ml-es befőttes üveghez:

35 dkg karfiol (egy közepes fej fele), rózsáira szedve
4 db szárított limelevél
4 gerezd fokhagyma, szeletelve

2%-os sóoldat (ld. feljebb)

Elkészítés:

A limeleveleket tegyük a befőttes üveg aljára, majd a karfiolrózsákat és fokhagymát rétegesen tömködjük az üvegbe, a legfelső darabokat beszorítva annak válla alá. Ezután töltsük fel az üveget 2%-os sóoldattal úgy, hogy a lé a zöldségeket teljesen ellepje, de a kupak alatt még maradjon kb. 1,5 cm-nyi hely.

Az üvegre szorosan zárjuk rá a tetejét, majd állítsuk egy tálcára vagy mélyebb tálba, és tegyük 18-22°C-os, közvetlen napfénytől védett helyre.

karfiol_uveg_logo.jpg

Érlelés:

Az érés első pár napjában a befőttes üveg teteje alól némi lé ugyan kiszökhet, de ettől ne ijedj meg! Amint ez az intenzívebb erjedési szakasz lezárul, az savanyúságot fel is bonthatod. Ha később fogyasztanád, tedd sötét, hűvösebb helyre (kamrapolcra vagy spájzba), és nyugodtan felejtkezz el róla akár hónapokra is!

+1 tipp: akkor se csüggedjünk, ha a karfiolunk már kissé öregecske, netán már barna-fekete pöttyök ékítik a felszínét. Az elszíneződött részeket vágjuk le, majd a rózsákat dobjuk 1-2 percre lobogó, forró vízbe. Ezzel nemcsak a savanyúság ropogóssá puhulását gyorsítjuk meg, hanem a nemkívánatos csíráktól is mentesítjük a zöldségünket. Ha így járunk el, a biztonság kedvéért használjunk startert az erjesztéshez! Használhatunk valamilyen más, nyers zöldséget vagy probiotikumot is, de a legjobb, ha néhány kanállal átkanalazunk a zöldségekre egy már kész, a tervezett ízekhez passzoló karakterű savanyúság levéből. 

+még 1: Miután a blansírozott karfiolrózsákat kihalásztuk a vízből, a levet forraljuk át újra, hagyjuk szobahőmérsékletűre visszahűlni, keverjünk minden literéhez 1 csapott evőkanál sót - és már készen is van a felöntőlevünk! :)

cauliflower-healthy-food-min.jpg

Kép: Healthy Life and Beauty

És hogy miért érdemes rendszeresen karfiolt fogyasztani - akár fermentált formában is?

Többek között azért, mert a karfiol:

1. Vitaminok egész sorát tartalmazza: C- és K-vitamin, tiamin, riboflavin, niacin, magnézium, foszfor, B6-vitamin, folsav, pantoténsav, kálium, mangán.
2. Szulforafánt, azaz egy kéntartalmú vegyületet tartalmaz, amely tumorellenes, vérnyomáscsökkentő, az érrendszert és a veséket támogató hatással bír. - A karfiol erjedésének első fázisában érezhető kellemetlen szag a karfiol kéntartalmú vegyületeinek erőteljes felszabadulásával magyarázható. Nem kell megijedni tőle, egy idő után szelídülni fog! A szulforafán a kurkuma hatóanyagával együtt fogyasztva prosztatavédő hatású, bátran tegyünk a fűszerből a savanyúságunkba is!
3. Gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású.
4. Magas kolin (B8-vitamin) tartalma miatt kedvező hatással van az agy működésére.
5. Tele van antioxidánsokkal és glükozinolátokkal, amelyek révén támogatja a szervezet méregtelenítő folyamatait.
6. Gyomorvédő és emésztésjavító hatású.

Forrás, további információ: Házipatika.com
Az első verzió a Fermented Food Lab receptjének átdolgozásával készült.

Jó étvágyat! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://fermentor.blog.hu/api/trackback/id/tr9714377983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása