FerMentor Blog

FerMentor Blog

Fermentált rizsvíz - a csodás haj titka?

Szépségápolási praktikák a konyhából 1.

2018. június 20. - Király Ágnes

A kínai Huangluo ("a hosszú hajak faluja") hölgyei büszkélkedhetnek a leggyönyörűbb, legfényesebb, legfeketébb és kétségkívül leghosszabb hajkoronával az egész tartományukban - sőt, egyesek szerint az egész világon.

A hírek szerint a Yao asszonyok nem másnak köszönhetik hajkoronájuk rendkívüli szépségét, mint a fermentált rizsvíznek. Tessék?

huangluo21.jpg

Forrás: Messy Nessy Chic

Igen, jól olvastad: a fermentált rizsvíznek! A Yao hölgyek generációk óta felhasználják a rizs leöblítésekor felfogott vizet, hogy gyönyörű hajukat ápolják vele. Állítólag ez a titka annak, hogy még idős korukra is meg tudják őrizni ébenfekete, akár másfél méteres hajzuhatagukat.

A Yaok hagyományai szerint a hosszú haj az egyik legértékesebb tulajdonuk, a jólét, a hosszú élet, a gazdagság és a jó szerencse szimbóluma. A nők frizurájukat az életük különböző szakaszaiban más-más módon hordják, így mutatva közösségük felé életkorukat, társadalmi státuszukat, családi állapotukat. A Yao lányok haját életükben csak egyszer, 18 éves korukban vágják le, a levágott copfot a nagymamának ajándékozzák. Amikor a lány megházasodik, nászajándékba visszakapja a levágott hajat, és a kontya mellé tűzve hordja tovább.

Mit tud a fermentált rizsvíz?

A fermentált rizsvíz gazdag antioxidánsokban, ásványi anyagokban és E-vitaminban, valamint képes visszaadni a haj rugalmasságát és fényét. A rizsvízben ugyancsak megtalálható az inozitol nevű B-vitamin fajta, amely állítólag a töredezett haj egyik legjobb ellenszere.

Mindezek mellett a fermentált rizsvízben található aminosavak táplálják a haj gyökerét, míg selymessé és fényessé varázsolják a hajszálak felületét. Ugyancsak kiváló gyógyír különféle bőrproblémákra: sebgyógyító, ránctalanító és gyulladáscsökkentő hatású. 

rice-water5-1.jpg

Forrás: Hair Buddha

Így készül a fermentált rizsvíz:

1. Néhány órára áztass be, majd folyó víz alatt öblíts le alaposan egy csészényi rizst, hogy eltávolítsd róla az esetleges szennyeződéseket.
2. Tedd a rizst egy mély tálba, és önts rá annyi vizet, hogy kétszeresen ellepje (saját tipp: jobb, ha zárható üvegbe teszed és szorosan rácsavarod a tetőt - így biztosan laktofermentálódik).
3. Hagyd szobahőmérsékleten erjedni egy napig, vagy amíg enyhén savanykássá nem válik.
4. Szűrd le a levet, és ha szeretnél, adj hozzá néhány csepp illóolajat, például teafa, levendula vagy rózsaolajat (ez a lépés kihagyható).
5. Sampon helyett használd a fermentált rizsvizet, gyengéden masszírozd át vele a fejbőrödet és a hajad teljes hosszát.
6. Óvatosan öblítsd ki tiszta vízzel, majd hagyd megszáradni a hajadat.
7. A maradék levet - ha van ilyen - tedd hűtőbe a következő használatig!

Bár valószínűleg ettől a szájhagyomány útján terjedő, tudományosan egyelőre kevésbé megalapozott trükktől senkinek nem lesz másfél méteres, ébenfekete haja - egy próbát azért megér. :)

Ha igazán kíváncsi vagy, a YouTube-on számtalan oktatóvideót is találsz a fermentált rizsvíz különböző elkészítési és felhasználási módjairól (van, aki előbb megfőzi a rizst és csak úgy fermentálja, van, aki nem is fermentálja, csak turmixolja - ezek már "gyors" eljárások).

És hogy mit csinálj a maradék rizzsel? Főzd meg frissen, vagy hagyd a hűtőben tovább fermentálódni (ha a levét elhasználtad, öntsd fel újra, az előző léből kanalazz rá egy evőkanálnyit, hagyd újra a pulton egy kicsit, majd mehet vissza a hűtőbe). Utána pergősre vagy krémesre főzheted, készíthetsz belőle köretet vagy édességet is - lé alatt, zárt üvegben, hűtőben tartva hónapokig eláll, így bőven ráérsz kitalálni, mi legyen vele. Facebook-csoportunkban erre is találsz további szuper tippeket!

Még jobb, ha eleve a rizs és nem csak a leve miatt fermentálsz: a tejsavbaktériumok ugyanis közömbösítik a rizsben található antitápanyagok (főként a fitinsavak) nagy részét, ezáltal az számunkra könnyebben emészthetővé válik, a benne található vitaminok és ásványi anyagok felszívódása pedig jelentősen javul. Mivel a rizs - a többi (ál)gabonához hasonlóan) - nehezen hozzáférhető keményítő formájában raktározza a szénhidrátjait, erjedése viszonylag lassan indul el. Éppen ezért a felöntőlevébe nem szükséges sót tenni.

A fermentált rizst 24-48 óra elteltével érdemes a saját levével együtt, üvegben hűtőbe tenni, ott hónapokig eltartható. Fontos megjegyezni, hogy minél tovább erjesztjük, annál gyorsabban puhul főzés hatására, illetve annál savanykásabb-sajtosabb mellékíze keletkezik. A hosszan fermentált rizst mindig új vízben tegyük fel főni, különben nagyon intenzív lesz az íze (és ezt a vizet már hajra se nagyon használjuk, mert az illata is meglehetősen erős)!

További olvasnivaló angolul tudóknak: 

https://experthometips.com/the-secret-to-growing-the-longest-hair-in-the-world
http://www.messynessychic.com/2015/11/05/the-chinese-village-of-long-haired-rapunzels/
https://www.hairbuddha.net/rice-water-for-gorgeous-hair-and-flawless-skin/
https://www.healthline.com/health/rice-water#3
https://www.medicalnewstoday.com/articles/321353.php

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fermentor.blog.hu/api/trackback/id/tr2114059890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása