FerMentor Blog

FerMentor Blog

Görögszénás-mustármagos fermentált uborka

2018. augusztus 16. - Király Ágnes

Bár a kapros-fokhagymás uborka ízvilága számomra megunhatatlan, néha azért nem árt valami újat is kipróbálni.

Nemrég egy fórumon olvastam, hogy a hagyományos, ecetes savanyú uborkát egy kis görögszénával szuperül fel lehet dobni. Egyébként is sokszor használjuk itthon ennek a csodanövénynek a levelét és a magját, úgyhogy gondoltam egyet, és társítottam még néhány érdekes ízzel.

Az eredmény egy meglepően üdítő, hűsítően fűszeres finomság lett.

gorogszenas_uborka_1.jpg

Hozzávalók (kb. 2 literes üveghez):

kb. 1 kg fürtös uborka*
2 ek görögszénamag (más néven lepkeszegmag)
2 ek sárga mustármag
5-6 nagyobbacska babérlevél
1 ek szárított kaporlevél vagy egy csokor friss kapor
1 ek kapormag
6-8 gerezd friss fokhagyma
0,5 ek édesköménymag
0,5 ek koriandermag
0,5 ek szárított izsóp
1 nagyobb szőlőlevél (kihagyható)
2%-os sóoldat (1 liter forralt, majd visszahűtött vízhez 1 csapott evőkanál só)

* A végleges mennyiség függ az uborka alakjától is: én most az idei utolsó adag (szárazságban termett), aprócska és girbe-gurba uborkáinkat dolgoztam fel. Ezeket gerezdekre vágtam, így kicsivel több fért belőlük az üvegbe, mint ha egészben hagytam volna őket, vagy ha normál méretűeket használok. Amint a fotón is látható, ebbe az üvegbe egy kis maradék görögdinnyehéj is került - a két alapanyag nagyon jól kombinálható.

Elkészítés:

1. A szőlőlevelet és az uborkákat alaposan mosd meg, az utóbbi szúrós szőreit kefével távolítsd el, majd mindkét végüket vágd le.

2. Ha szükséges, vágd őket hasábokra, de ha elég egyenesek, akkor két végéről keresztben (egymásra merőlegesen) vágj be minden uborkát anélkül, hogy félbevágnád! 

3. Tedd az üveg aljára a szárított és friss fűszereket, a szőlőlevelet lapítsd az üveg falához.

4. Helyezd szorosan az üveg falához az uborkákat, majd töltsd fel kisebb darabokkal a réseket, amennyire csak lehet! Ha még fér, leszorító gyanánt tegyél egy-egy fél uborkát az üveg tetejére úgy, hogy a válla alá bepréseled őket.

5. Öntsd fel az üveget csaknem csurig, 2%-os sóoldattal.

6. Zárd rá az üvegre a tetőt, majd egy mélyebb tányérba vagy tálcára állítva helyezd nem túl meleg, fénytől védett helyre és hagyd érni 2-3 napig. Fontos! Nem szabad tűző napra tenni!

7. Amikor lecsendesedett, bontható. :)

 

Ne ijedj meg, ha egy idő után az uborka leve zavaros lesz - ez normális. Felbontás után hűtőben tartva akár hónapokig fogyasztható marad. :)

Jó étvágyat hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fermentor.blog.hu/api/trackback/id/tr2914184623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása